Postranní slideshow

Kapverdské ostrovy

Kapverdské ostrovy – ostrovy věčného léta – se nachází v tropickém podnebném pásu v Atlantickém oceánu zhruba 1500km pod ostrovy kanárskými a 500km od Afriky. Tvoří jej 10 ostrovů z nichž každý ostrov je jiný a má své neopakovatelné kouzlo.


Informace o větru, vlnách a podmínkách na Kapverdách – ZDE!



Ostrov Sal

Tento ostrov, jehož jméno v portugalštině znamená sůl, je turisticky nejfrekventovanější z Kapverd a naprostá většina zájemců o dovolenou na Kapverdách jej volí jako svou destinaci. Proč tomu tak je? Na Salu je slunečné počasí v průměru 350 dnů v roce, resorty a ostatní turistická infrastruktura je  na nejvyšší úrovni. Sal je také ideálním místem pro vodní sporty jako je windsurfing, kitesurfing či surfing. I noční život koncentrovaný v městečku Santa Maria vám nabídne bary, restaurace s vynikajícími mořskými plody a dokonce i diskotéky. Zkrátka vše, co je na ostatních kapverdských ostrovech spíše výjimečné.
V městečku Santa Maria se nachází i největší počet hotelových komplexů. Stále je ovšem třeba mít na paměti, že zdejší turistický ruch je v plenkách a exotický duch ostrova tím není zdaleka narušen. Pláž v Santa Marii je dlouhá 8 km a je skutečným rájem milovníků vodních sportů, ke kterým je potřeba vítr. Na Salu můžete podniknout i výlet, například do mořských lávových jezírek Buracona, kde je možné se i vykoupat nebo výlet do vesničky Pedra de Lume, v jejíž blízkosti jsou bývalé solné doly se solnými jezírky, kde se dá také opatrně koupat.

Santo Antao

Tento ostrov je nejzápadnějším z celého souostroví Kapverd a díky své hojné zeleni je často srovnáván s Madeirou. Jih ostrova je suchý, ve střední části vládne díky horskému pásmu studené klima a v severovýchodní části panuje spíše vlhké podnebí, které místní využívají pro pěstování papájí a banánů. Skály na ostrově jsou ostré a ve stejném duchu se svažují i k pobřeží. Obecně ostrov Santo Antao není ideálním místem pro opalování na pláži, těch je na ostrově ostatně minimum, ale je vhodným místem pro někoho, kdo hledá dobrodružství.

Sao Vicente

Na tomto ostrově se nachází největší město na Kapverdách, Mindelo. Architektonicky je vystaveno v evropském koloniálním stylu a město jako takové je kulturním centrem s bezpočtem umělců, malířů, muzikantů a pouličních kejklířů. Ve městě také probíhají obrovské pompézní karnevaly ve stylu karnevalů v Riu – jsou to Baía das Gatas v srpnu a Carneval probíhající obvykle na Popeleční středu. Ve městě se také každoročně v září koná velký divadelní festival s mezinárodní účastí z několika desítek zemí.

Boa Vista

Tento ostrov, jehož název v portugalštině znamená „dobrý pohled“, se přes svou malou rozlohu pyšní zřejmě nejkrásnějšími plážemi na Kapverdách. Pláže zde mají až neskutečně bílý jemný písek a jsou omývány průzračným mořem. Velmi oblíbenou pro trávení dovolené na Kapverdách je zejména pláž Curralinho často turisty označována jako Santa Monica pro svou podobu s legendární pláží v Kalifornii.

Santiago

Je největším ostrovem Kapverd, žije zde většina populace a nachází se zde také hlavní město Praia. Ostrov tepe svým bohatým kulturním životem, atmosféru dokresluje pravá živá kapverdská muzika, bezpočet kaváren a barů a také obchůdky a krámky prakticky s veškerým sortimentem. V centru Praie se také nachází impozantní Prezidentský palác vybudovaný v 19. století. Velmi oblíbeným letoviskem pro trávení dovolené na Kapverdách je letovisko Tarrafal, které je sevřeno mezi horami a průzračným mořem.

pozadi